Back to All Events

Catania (IT), Teatro ABC/Catania Jazz: ICP Orchestra

De oprichters van het in 1967 opgerichte Instant Composers Pool, Misha Mengelberg,Willem Breuker en Han Bennink, hadden het waarschijnlijk nooit voor mogelijk gehouden dat hun initiatief bijna een halve eeuw later nog zou bestaan. Meer nog dan eender welke andere Nederlandse jazzmuzikant van de voorbije halve eeuw, heeft ICP het gezicht van de Nederlandse improvisatie en jazz bepaald: de humor, de rebelse attitude, de combinatie van feilloze instrumentbeheersing en swingende anarchie.

Anno 2015 is de samenstelling van de band veranderd: Breuker verliet ICP snel en ook Mengelberg is er niet meer bij. Of toch niet fysiek, want de geest van de pianist is niet stuk te krijgen. Hij wordt bovendien meer dan adequaat vervangen door Guus Janssen. Recente concerten bewezen dat het ICP Orchestra nog steeds garant staat voor performances (want ‘concerten’ schiet echt wel tekort) waarin groovende swing, zwalpende blues, elegante kamermuziek, dadaïstisch theater en bakken absurde humor een plaats krijgen.