May
8
8:30 PM20:30

Groningen (NL), Brouwerij Martinus: Guus Janssen, Wim Janssen, Bert van Erk: A Tribute to Misha Mengelberg

Guus Janssen – piano: Bert van Erk – bas & Wim Janssen – drums

De broers Wim en Guus Janssen spelen al zo’n 60 jaar samen in verschillende combinaties van duo tot operaorkest (Noach en Hierº). Vanavond bundelen zij hun krachten met de onvolprezen bassist Bert van Erk in muziek van Misha Mengelberg. Thema’s, patronen en swing vallen uiteen om zich in een nieuwe jas weer te vertonen. Een foute noot blijkt de goede te zijn in een koord-dans van vergissingen die zich even weerbarstig als muzikaal oplossen.

Penguin Guide to jazz

“Guus Janssen does nothing less than reinvent the piano. His brother Wim seems completely in tune with the pianist’s cliffhanger choices, so nothing sounds wayward or merely cute. Brilliant!”

entree: €15 / €8

View Event →
May
12
4:00 PM16:00

Utrecht (NL), TivoliVredenburg: The Quartet NL XL: Beets, Bennink, Glerum, Herman, Baas, Goudsmit.

Voor dit concert zijn enkel zitplaatsen beschikbaar. Er is vrije plaatskeuze.

Na twee uitverkochte concerten in Cloud Nine en een show in de Grote Zaal op Transition (in een iets afwijkende bezetting) komt The Quartet-NL vanavond terug naar Utrecht in XL-bezetting. De vier jazzhelden van The Quartet-NL (Beets, Bennink, Herman en Glerum) speelden al jaren in verschillende formaties samen, maar deelden pas recent in deze bezetting het podium met z’n vieren. Die samenwerking leverde muzikaal zoveel moois op, waaronder een livealbum opgenomen in Cloud Nine, dat ze besloten hebben om van dit gelegenheidskwartet een van hun voornaamste projecten te maken. Vanavond zien we het kwartet terug in “XL” variant, samen met gitaristen Reinier Baas en Anton Goudsmit. Beets, Bennink en Glerum deelden op Transition al het podium met Baas en Goudsmit voor een tribute aan gitaarlegende Wes Montgomery, maar vanavond staat het werk van pianist en componist Misha Mengelberg weer centraal. Verwacht dus een passend eerbetoon aan Mengelberg door de beste jazzmusici van Nederland!

View Event →
May
25
8:30 PM20:30

Amsterdam (NL), Bimhuis: ICP Orchestra + De Waterlandse Harmonie

In dit uitzonderlijke concert in het BIMHUIS slaat het internationaal geroemde Instant Composers Pool Orchestra de handen ineen met De Waterlandse Harmonie uit Ransdorp. Plezier in het spelen staat voorop bij dirigent Thomas Geerts en zijn harmonie-orkest, dat in de vorige eeuw ontstond uit verschillende fanfarekorpsen uit dorpjes in de omgeving van Amsterdam.

Het ICP Orchestra is uniek in de wereld, een kruising tussen bigband en kamerorkest, waarin blazers en strijkers op het scherp van de snede improviseren. Aanjager van het stel is drummer Han Bennink, bekend om zijn extraverte manier van spelen. Hij richtte ICP op samen met pianist Misha Mengelberg (1935-2017), wiens composities de basis vormen voor het repertoire. Hierin komen jazz en swing samen met Europese muziek, avant-garde en een gezonde dosis absurdisme.

‘ICP have always made their own rules, and hearing them followed, broken and reinvented in real time remains one of contemporary music’s enduring delights’ (The Guardian).

‘Dada humour everywhere threatens to infiltrate the sawing strings, riffing horns and leapfrog rhythms; the group’s stock-in-trade is to confound expectations by distorting the familiar and carousing with the irrational. Wear a safety helmet while listening’ (The Wire).

ICP:

Tristan Honsinger zang/cello, Ab Baars, Michael Moore klarinet, sax, Thomas Heberer kornet, Wolter Wierbos trombone, Mary Oliver viool/viola, Guus Janssen piano, Ernst Glerum bas, Han Bennink drums

View Event →

Apr
21
3:00 PM15:00

Holysloot (NL), Kunst in de Kerk: Han Bennink & Guus Janssen

Op Paaszondag 21 april spelen Guus Janssen (piano) en Han Bennink (percussie) in Het Witte Kerkje. Deze twee improvisatiemeesters het trappen nieuwe seizoen in het Witte Kerkje af En hoe! Razendsnelle swing, binnenstebuiten gekeerde boogiewoogie en adembenemende improvisatie duels. Deze heren zijn niet in een hokje te stoppen. Zij spelen een mix van klassieke muziek en jazzimprovisatie met de nodige humor.

Guus Janssen is zowel componist als uitvoerend musicus, die in zijn werk verschillende muzikale werelden bijeenbrengt: die van de klassieke muziek en van de jazzmuziek, van het componeren en van het improviseren. Janssen heeft een speciale voorliefde voor de (opzettelijke) blunder, de hapering, het doorbreken van het eerder ingezette stramien. Het resultaat is muziek die zichzelf voortdurend relativeert en nooit verzandt in zwaarwichtigheid. Dat is een goede combinatie met Han Bennink die wereldwijd geldt als het symbool van de ‘New Dutch Swing’, de mede door hem ontwikkelde mix van improvisatie met jazz en absurdistische humor, waarbij hij muziek maakt uit alles wat voorhanden is: een stoel, een pizzadoos, de planken van het podium, of een perfect gestemde snaredrum.

Deze improvisatie-meesters treden maar af en toe samen op. Bijzonder is dat Janssen voor dit concert op het mooie orgel van het Witte Kerkje zal spelen.

https://www.youtube.com/watch?v=SeNtDCIe4K0

View Event →
Apr
3
7:30 PM19:30

Paris (FR), Sonic Protest Festival: Han Bennink solo

Il est impossible de réduire Han Bennink à une des formes d'expression de la musique Jazz tant le prisme par lequel s'exprime le talent du batteur néerlandais est grand. Il est considéré comme une des grandes figures du free jazz en Europe et a collaboré autant avec Sonny Rollins, Peter Brötzmann que les punks de The Ex. Son approche artistique est terriblement instinctive: il incorpore ainsi dans sa musique des chants d'oiseaux, des signaux d'alarmes et n'hésite pas à utiliser des objets trouvés pour enrichir ses kits de percussions. Si on l'a vu souvent sur scène récemment avec le Clusone Trio (formé avec le violoncelliste Ernst Reijseger et le saxophoniste Michael Moore), il sera en solo à Sonic Protest.

Plus d'infos : http://bit.ly/2tgEUmh

View Event →
Mar
24
3:30 PM15:30

Arnhem (NL), house concert: Guus Janssen & Wim Janssen duo

Laatste plaatsen:

Huiskamerconcert Janssen & Janssen, piano & drums

deur open 15.00 uur |aanvang 15.30 uur |vrijwillige bijdrage |duur: ± 2 x 40’|aansluitend borrel | Wees welkom, zegt het voort | Frank van Merwijk en Mirjam Zegers | Vanwege het beperkte aantal plaatsen is aanmelding per mail noodzakelijk: mirjamzegers@gmail.com.

De broers Wim en Guus Janssen spelen al zo'n 60 jaar samen als duo maar ook in verschillende combinaties met andere musici, van trio (Janssen Glerum Janssen) tot operaorkest (Noach en Hierº). Thema’s, patronen en swing vallen uiteen om zich in een nieuwe jas weer te vertonen. Een foute noot blijkt de goede te zijn in een koord-dans van vergissingen die zich even weerbarstig als muzikaal oplossen.


Zondag 24 maart 2019 om 15:30
De Wiltstraat 37, 6821 CA Arnhem, Nederland

View Event →
Mar
21
8:00 PM20:00

Edam (NL), Mahogany Hall: Han Bennink & Joris Roelofs duo

Waar de eerste generatie conservatorium-studenten duidelijk moeite had met de erfenis van de Instant Composers Pool (ICP), lijkt het erop dat de generaties daarna de muzikale opvattingen van deze muzikale pioniers omarmen. Zo ook Joris Roelofs (1984), een van de meest interessante vernieuwers van nu.

Met drummer Han Bennink, een van de oprichters van de ICP, vormt hij al geruime tijd een bijzonder duo waarbij traditie en vernieuwing hand in hand gaan.

Was de altsaxofoon ooit het hoofdinstrument van Roelofs, tegenwoordig horen we hem vooral op de klarinettenfamilie. Op de basklarinet heeft hij een eigen stijl ontwikkeld, waarin we de traditie van grootmeesters als Eric Dolphy en Harry Sparnaay terug horen. Vooral in het midden en laag heeft Roelofs een majestueuze toon die nog lang nazindert. Bennik wisselt ouderwets swingend slagwerk af met vrije passages, waarin alle klankmogelijkheden van het drumstel tot uitdrukking komen.

Het bijzondere is dat Roelofs en Bennink aan elkaar gewaagd zijn. Waar de laatste nog wel eens de muziek naar zijn hand wil zetten, geeft hij nu volop ruimte aan het doortastende spel van de jonge klarinetvirtuoos. Zijn spel zit vol nuance en beheerste hartstocht. Het is een verademing om de sonore basklarinet in zijn volle glorie te horen.

Het duo Roelofs/Bennink behoort tot het beste wat de actuele Nederlandse jazz te bieden heeft.


Donderdagavond 21 maart a.s. Jazzclub Mahogany Hall in Edam
Zeevangszeedijk 7 – 1135PZ Edam
Aanvang: 21.00 uur – zaal open: 20.00 uur
Toegangsprijs: leden € 8,- en niet leden € 18,-
CJP (t/m 25 jaar) € 10,50

View Event →
Mar
19
7:30 PM19:30

Utrecht (NL), Tivoli: ICP Orchestra and Improvisation Beyond Jazz

In 1967 stond Han Bennink samen met pianist/componist Misha Mengelberg aan de wieg van het veelzijdige ICP Orchestra, dat tegenwoordig bekend staat als één van de meest creatieve groepen in de moderne jazz. Mengelberg overleed in 2017, maar zijn composities worden door de verder vrijwel vaste bezetting springlevend gehouden. Deze composities vormen de basis, maar verder klinkt geen enkel ICP concert hetzelfde.

Floris Schuiling deed sinds 2010 onderzoek naar de ICP en schreef een boek over hun geschiedenis en achtergrond in de kunst en cultuur van de jaren ’60, maar ook over de betekenis van “instant composition” en wat deze unieke muziekpraktijk betekent voor ons begrip van improvisatie en creativiteit. Tijdens het concert deelt Schuiling met de musici en enkele gasten materiaal en herinneringen uit de roemrijke geschiedenis van de band.

Deze avond wordt georganiseerd door het Centre for the Humanities (Universiteit Utrecht) in samenwerking met TivoliVredenburg.

Michael Moore altsax/klarinet
Ab Baars tenorsax/klarinet
Wolter Wierbos trombone
Guus Janssen piano
Mary Oliver (alt)viool
Ernst Glerum bas
Han Bennink drums

View Event →
Dec
8
7:30 PM19:30

Utrecht (NL), Tivoli: ICP Orchestra

Er zijn bij dit concert enkel zitplaatsen beschikbaar. Er is vrije plaatskeuze.

In 1967 stond Han Bennink samen met pianist/componist Misha Mengelberg aan de wieg van het veelzijdige ICP Orchestra. Mengelberg overleed in 2017, maar zijn composities worden door de verder vrijwel vaste bezetting springlevend gehouden. Deze composities vormen de basis, maar verder klinkt geen enkel ICP concert hetzelfde.

View Event →
Nov
28
8:30 PM20:30

Amsterdam (NL): René van Beeck piano's, vleugels & podium: Han Bennink and Guus Janssen duo

René van Beeck piano's, vleugels & podium organiseert regelmatig ( try-out) optredens in de winkel aan de Pazzanistraat 17 op de Westergasfabriek in Amsterdam. 
In deze kleine intieme ruimte kan je regelmatig genieten van concerten van topmusici in verschillende stijlen
De optredens duren - tenzij anders aangegeven - een klein uur
=> Er zijn per concert slechts 35 plaatsen beschikbaar.
De toegang voor dit concert bedraagt 15 euro inclusief kosten.

Woensdag 28 november 2018 | 20:30 uur

Guus Janssen - piano
Han Bennink - snaredrum

Improvisatiemeesters Guus Janssen en Han Bennink hebben al talloze keren als duo gespeeld. Of het nu in kerken, concertzalen, of bij de vluchtelingenopvang is, een onuitwisbare indruk wordt keer op keer gemaakt. Er komt een uitgebreid repertoire aan de orde, soms herkenbaar en vaak ook helemaal niet : razendsnelle swing, binnenstebuiten gekeerde boogiewoogie en adembenemende improvisatieduellen. 
‘There’s the requisite irony, but for the most part, Janssen and Bennink maintain a seriousness of intent that does justice to their considerable abilities’ (Jazz Times) 

Foto Guus Janssen: Francesca Patella
Foto Han Bennink : Maud Mentink

View Event →
Nov
17
9:00 PM21:00

Parma (IT), Casa della Musica: ICP Orchestra + Nieuw Amsterdams Peil

Artisti

INSTANT COMPOSERS POOL


Ab Baars clarinetto, sassofoni
Michael Moore clarinetto, sassofoni
Tobias Delius clarinetto, sassofono tenore
Thomas Heberer cornetta
Wolter Wierbos trombone
Mary Oliver violino, viola
Tristan Honsinger violoncello, voce
Ernst Glerum contrabbasso
Guus Janssen pianoforte
Han Bennink batteria


NIEUW AMSTERDAMS PEIL


Dorian Cooke fagotto
Heleen Hulst violino
Mick Stirling violoncello
Gerard Bouwhuis pianoforte
Patricio Wang pianoforte, flauto di pan
Bart de Vrees percussioni

View Event →
Nov
12
8:30 PM20:30

Haarlem (NL), Pletterij: ICP Orchestra and Nieuw Amsterdams Peil

EEN SPANNENDE REIS DOOR HET OEUVRE VAN COMPONIST ÉN JAZZPIANIST MISHA MENGELBERG (1935-2017)

Swing, Europese muziek en dadaïsme komen deze avond samen met een fascinatie voor het dierenrijk, getuige titels als Rokus de Veldmuis en De Hondenmepper. Bij dit portret door ICP Orkest en Nieuw Amsterdams Peil – bij elkaar zestien topmusici – komen ook geestverwante componisten aan bod als Igor Stravinsky, John Cage, Duke Ellington, Thelonious Monk en (vader) Karel Mengelberg.

Misha Mengelberg werd begin jaren 60 bekend als een unieke, vrij improviserende jazzpianist, als vooruitstrevend componist én als kunstenaar van de roemruchte Fluxus-beweging. Onder de noemer Instant Composers Pool richtte hij een groep blazers en strijkers op, samen met slagwerker van de buitencategorie Han Bennink. Het ensemble Nieuw Amsterdams Peil, opgericht in 2005, speelt een breed kamermuziek- en muziektheaterrepertoire in een flexibele bezetting.

ICP ORCHESTRA: Guus Janssen piano, Michael Moore klarinet/altsax, Ab Baars, Tobias Delius klarinet/tenorsax, Wolter Wierbos trombone, Thomas Heberer kornet, Tristan Honsinger cello, Mary Oliver (alt)viool, Ernst Glerum bas, Han Bennink drums.

NIEUW AMSTERDAMS PEIL: Gerard Bouwhuis piano, Heleen Hulst viool, Dorian Cooke fagot, Mick Stirling cello, Patricio Wang mandoline en panfluit, Bart de Vrees slagwerk

View Event →
Nov
9
8:30 PM20:30

Amsterdam (NL), Bimhuis: ICP Orchestra + Nieuw Amsterdams Peil

Swing, Europese muziek en dadaïsme komen deze avond samen met een fascinatie voor het dierenrijk, getuige titels als Rokus de Veldmuis en De Hondenmepper. Bij dit portret door ICP Orkest en Nieuw Amsterdams Peil – bij elkaar zestien topmusici – komen ook geestverwante componisten aan bod als Igor Stravinsky, John Cage, Duke Ellington, Thelonious Monk en (vader) Karel Mengelberg.

Misha Mengelberg werd begin jaren 60 bekend als een unieke, vrij improviserende jazzpianist, als vooruitstrevend componist én als kunstenaar van de roemruchte Fluxus-beweging. Onder de noemer Instant Composers Pool richtte hij een groep blazers en strijkers op, samen met slagwerker van de buitencategorie Han Bennink. Het ensemble Nieuw Amsterdams Peil, opgericht in 2005, speelt een breed kamermuziek- en muziektheaterrepertoire in een flexibele bezetting.

ICP ORCHESTRA: Guus Janssen piano, Michael Moore klarinet/altsax, Ab Baars, Tobias Delius klarinet/tenorsax, Wolter Wierbos trombone, Thomas Heberer kornet, Tristan Honsinger cello, Mary Oliver (alt)viool, Ernst Glerum bas, Han Bennink drums.

NIEUW AMSTERDAMS PEIL: Gerard Bouwhuis piano, Heleen Hulst viool, Dorian Cooke fagot, Mick Stirling cello, Patricio Wang mandoline en panfluit, Bart de Vrees slagwerk

View Event →
Nov
8
10:30 AM10:30

Amsterdam (NL), Bimhuis: ICP Orchestra Young People's Concert with Greetje Bijma and NAP

Gratis entree!

ICP ORCHESTRA: Guus Janssen piano, Michael Moore klarinet/altsax, Ab Baars, Tobias Delius klarinet/tenorsax, Wolter Wierbos trombone, Thomas Heberer kornet, Tristan Honsinger cello, Mary Oliver (alt)viool, Ernst Glerum bas, Han Bennink drums.

NIEUW AMSTERDAMS PEIL: Gerard Bouwhuis piano, Heleen Hulst viool, Dorian Cooke fagot, Mick Stirling cello, Patricio Wang mandoline en panfluit, Bart de Vrees slagwerk

View Event →
Haarlem (NL), Pletterij: ICP Orchestra
May
17
8:30 PM20:30

Haarlem (NL), Pletterij: ICP Orchestra

Het Instant Composers Pool Orchestra (ICP) treedt op 17 mei op in de Pletterij. Dit is een unieke mogelijkheid om dit legendarische orkest in Haarlem te zien en horen.

ICP treedt niet meer zo vaak in Nederland op,  het orkest heeft zijn werkzaamheden grotendeels verlegd naar het buitenland. ICP werd in 1967 opgericht door onder anderen Han Bennink en de in maart 2017 overleden Misha Mengelberg. De Instant Composers Pool (ICP) speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Europese geïmproviseerde muziek en blijft met een nieuwe generatie musici – en Guus Janssen als pianist – een belangrijke kracht op het gebied van modern gecomponeerde muziek en jazz. Nu de 51-jarige ICP weer in Nederland is, mag u de kans niet missen hun concert mee te maken!

Het ICP Orchestra maakt muziek voor de eeuwige jeugd. Deze krasse knarren houden van een geintje, en daarom vindt iedereen ze leuk. Ze spelen muziek van Misha Mengelberg, de pianist die er vanaf het begin bij was. Drummer Han Bennink speelt nog altijd mee en is over de hele wereld bekend. Hij drumt echt op alles. Door geen groep ter wereld wordt op zo’n hoog niveau geïmproviseerd: een unieke mix van pakkende melodietjes en gekke tonen.

De pers over ICP:

Cyriel Pluimakers (Jazzenzo) over Restless in Pieces (2016) “De muziek van de Instant Composers Pool is nog minstens zo krachtig als ruim vijftig jaar geleden en de toevoeging van de veelzijdige en humoristische Mattijs van de Woerd is een echte vondst!”

Kevin Whitehead (NJA Jazzbulletin) over ICP in Oost-Berlijn januari 2016
“Ah, but the band sounded magnificent. The meld of five idiosyncratic horns can be breathtaking, not least when they ease out of an improvisation by slowly converging on the first note of the next tune. (Thomas Heberer’s quarter-tone trumpet’s handy for that.) As a late arrival to the saxophones, Toby Delius doesn’t even have formal parts; he alights by ear. The three strings are less cohesive on the heads, but jell when they improvise; string trios plus one are staples of the impromptu subgroups. Violist Mary Oliver’s sleek new-music chops are offset by Honsinger’s Mengelbergian anarchism on cello. Tristan’s conducted improvisations are spontaneous music theater: funny pantomime blossoms into music. Glerum somehow anchors the strings and Mengelberg/Bennink rhythm section simultaneously. ”

View Event →
Zeist (NL), Beauforthuis: ICP Orchestra
May
10
6:30 PM18:30

Zeist (NL), Beauforthuis: ICP Orchestra

Het ICP Orchestra, een kruising tussen bigband en kamerorkest, zet wereldwijd de toon, aangejaagd door de avontuurlijkste drummer van Nederland: Han Bennink.

Zie ook do 19 april: Benjamin Herman - The Quartet NL
Peter Beets, Han Bennik, Ernst Glerum - oeuvre van Misha Mengelberg

Bennink stond in 1967 met pianist/componist Misha Mengelberg aan de wieg van dit veelzijdige orkest. Sindsdien speelt het orkest in een vrijwel ongewijzigde samenstelling. Daardoor kennen de musici elkaar van haver tot gort en tegelijk hebben ze na al die jaren ieder voor zich een rijke loopbaan en ontwikkeling als uitvoerend en componerend artiest achter de rug.
Zo is het ICP in vijftig jaar uitgegroeid tot een unieke verzameling sterke muzikale karakters die volledig op elkaar zijn ingespeeld.

Ab Baars - klarinet en saxofoons; Michael Moore - saxofoons; Tobias Delius - klarinet en tenorsaxofoon; Thomas Heberer - cornet; Wolter Wierbos - trombone; Mary Oliver - viool en altviool; Tristan Honsinger - cello en zang; Ernst Glerum - bas; Guus Janssen - piano; Han Bennink - drums

Na al die jaren lijken bij het ICP Orkest alle muren tussen impro en uitgeschreven stukken verdwenen. Humor wordt serieus genomen en serieuze stukken gerelativeerd. Het ICP Orkest maakt totaalmuziek en precies dat is het waarmee de groep internationaal furore maakt.
"These musicians can swing like mad when they want to, and can play the most sensitive café ballad at the drop of a hat", aldus trompettist Dave Douglas.
"This is fabulous music", juichte London Jazz News na een recent optreden en The Guardian sprak van "a miniature lesson on the evolution of European jazz-influenced improvisation."
New York Times tenslotte: "They are brilliant soloists, scholars and physical comedians, critics and joy-spreaders."

View Event →
May
5
8:30 PM20:30

Amsterdam (NL), Eye: ICP Orchestra

Vietnam-protest

Tracy Metz and guests discuss the public perception of the Vietnam War and the antiwar protests. The Instant Composers Pool, a collective of improvisation musicians celebrating its fiftieth anniversary this year, performs subversive music. The programme is a cooperation of EYE and John Adams Institute.

The programme includes a compilation of clips from Vietnam war films. The guests this evening will talk about the representation of the Vietnam war:

  • Vietnam veteran Glen Kendall experienced the war at close hand and talks about what it was like to return home.
  • Professor Hagopian has written a book about how the Vietnam War is remembered: The Vietnam War in American Memory: Veterans, Memorials, and the Politics of Healing. He speaks about the importance of photography (and film) in remembering and resolving traumatic periods: 'Vietnam War Photography as a Locus of Memory'.
  • Tracy Metz, journalist and director of the John Adams Institute, talks about how the Vietnam war entered American homes on TV.
  • An Instant Composer talks about music as a form of resistance. The ICP performs music to the film LBJ.

LBJ Santiago Alvarez Cuba 1968
Film director Santiago Alvarez was a devoted son of Castro’s revolution. Rather than as a documentary maker, he spoke of himself as a ‘news pamphleteer’, whose aim it was to react to events as fast as possible. LBJ is a bitter satire about president Johnson, one of Alvarez’ favourite targets. The film consists of three sections, corresponding with Johnson’s initials. L stands for Martin Luther King, B for Bobby Kennedy and J for Jack Kennedy. Alvarez implicates Johnson in all three assassinations, depicting his presidency as a low point in the history of socio-political corruption. Clips from Hollywood films and a cartoon of Johnson as an all-American cowboy serve to underscore his view.

Followed by a clip from an interview with Bobby Seale, one of the Chicago 8 who was arrested at the time of the Democratic Convention for his involvement in anti-Vietnam war demonstrations.

Black Panthers Agnès Varda France 1968
The French New Wave filmmaker Agnès Varda went to live in the US with her husband Jacques Demy in 1968. Disillusioned with the political stalemate after May 1968, the two were attracted to American counterculture along with many other French artists and intellectuals. The Black Panther Party had created a new fusion of cultural and political revolt. Varda obviously relishes the dancing kids and the women combing their afros. It seems a happy party, but Varda’s voiceover reminds us: ‘This is no picnic in Oakland. It is a political rally organized by the Black Panthers – black activists getting ready for the revolution."


 

View Event →
Rotterdam (NL), Arminius: ICP Orchestra
May
3
8:00 PM20:00

Rotterdam (NL), Arminius: ICP Orchestra

ICP Orchestra Enduring Delights

‘Never the same show twice’, een unieke voorstelling in Rotterdam van ICP, het vlaggenschip van de Europese  jazz.  Het ICP orkest bouwt voort op een geweldige halve eeuw met muziek, en koppelt eigenzinnige arrangementen van grote jazzcomponisten (Monk, Nichols, Ellington) aan eigen werk (Mengelberg, Moore, Janssen). En bovenal zijn er de (geleide) improvisaties van een top-ensemble dat elkaar blindelings weet te vinden en over de hele wereld het publiek nog steeds versteld doet staan. Een vreugdevolle en onvergetelijk belevenis!

“…The Instant Composers Pool Orchestra, from Amsterdam, ….they are scholars and physical comedians, critics and joy-spreaders.” – The New York Times

“The genre-hopping 10-piece underline their status as one of contemporary music’s enduring delights with show of typical flair and youthful agility… ICP have always made their own rules, and hearing them followed, broken and reinvented in real time remains one of contemporary music’s enduring delights.” – The Guardian

“Zelfs na al die jaren is het effect nog altijd zoiets als overschakelen van grijstinten naar de explosie van een box kleurpotloden. De nadruk ligt op zorgvuldig uitgewerkte composities en arrangementen, maar de vrijheden die de leden zich daarbinnen permiteren leidt er toe dat je dit onmogelijk beu wordt.” – Enola.be

Dit is een concert van Stichting ICP. LantarenVenster verzorgt de voorverkoop. De concertlocatie is Arminius, Museumpark 3, Rotterdam. Er zijn uitsluitend zitplaatsen en er is vrije stoelkeuze. Arminius gaat open om 19:15 uur, en het concert is met pauze.

Bezetting:
Guus Janssen – piano
Michael Moore – klarinet, altsax
Ab Baars – klarinet, tenorsax
Tobias Delius – klarinet, tenorsax
Wolter Wierbos – trombone
Thomas Heberer – kornet
Tristan Honsinger – cello
Mary Oliver – viool
Ernst Glerum – bas
Han Bennink – drums

View Event →
Amsterdam (NL), Bimhuis: ICP Orchestra
Apr
28
8:30 PM20:30

Amsterdam (NL), Bimhuis: ICP Orchestra

Het ICP Orchestra is uniek in de wereld, een kruising tussen bigband en kamerorkest, waarin blazers en strijkers op het scherp van de snede improviseren. Instant Composers Pool werd in 1967 opgericht door Han Bennink en Misha Mengelberg en ontwikkelde zich tot een veelzijdig orkest, dat Amerikaanse swing koppelt aan Europese muziek, avant-garde en een gezonde dosis absurdisme.

Het ICP Orchestra is niet alleen in Nederland legendarisch, zo blijkt uit recensies uit de internationale media. ‘This is fabulous music’, juichte London Jazz News na een recent optreden, en The Guardian sprak van ‘a miniature lesson on the evolution of European jazz-influenced improvisation.’ New York Times: ‘They are brilliant soloists, scholars and physical comedians, critics and joy-spreaders.’

Het repertoire van ICP bestaat voor een belangrijk deel uit composities van pianist Misha Mengelberg, die in 2017 op 81-jarige leeftijd overleed in Amsterdam. Geïnspireerd door Duke Ellington koos hij voor musici met heel verschillende achtergronden, ieder met een geheel eigen stijl. De plaats van Mengelberg is ingenomen door Guus Janssen, die ook als componist zijn bijdrage levert. Aanjager van het stel is drummer Han Bennink, bekend om zijn extraverte manier van spelen.

‘Dada humour everywhere threatens to infiltrate the sawing strings, riffing horns and leapfrog rhythms; the group’s stock-in-trade is to confound expectations by distorting the familiar and carousing with the irrational. Wear a safety helmet while listening’ (The Wire).

Michael Moore altsax/klarinet, Ab Baars, Tobias Delius tenorsax/klarinet, Thomas Heberer trompet, Wolter Wierbos trombone, Guus Janssen piano, Mary Oliver (alt)viool, Tristan Honsinger cello, Ernst Glerum bas, Han Bennink drums

View Event →
Vienna (AT), Porgy & Bess: ICP Orchestra
Apr
26
8:30 PM20:30

Vienna (AT), Porgy & Bess: ICP Orchestra

„EinePartieTischtennis“ nannte eines der interaktionsdichtesten Duos der europäischen Free Music-Szene einst seine kauzigen, extrovertierten, abenteuerlichste Verrenkungen vollführenden Zwiegespräche. Die begnadeten Spieler: der in Kiew geborene, 2017 verstorbene Pianist/Komponist Misha Mengelberg und der wirbelwindige Schlagzeuger Han Bennink. Neben dem Holzblasvirtuosen Willem Breuker über Jahre hinweg die prägenden Kreativköpfe der seit den 1960er Jahren das eigenständige Profil des europäischen, zeitgenössischen Jazz mitschärfenden holländischen Free Jazz Bewegung. 1967 gründeten die beiden mit Breuker das Plattenlabel Instant Composers Pool. Diese Begrifflichkeit, eine Wortschöpfung Mengelbergs, stand ebenfalls für den Zusammenschluss der damals hochtalentiertesten, querdenkenden Improvisatoren in den Niederlanden und umschrieb auch Mengelbergs Ansatz Improvisierter Musik. Ein Ansatz der nicht auf völliger Losgelöstheit aller Strukturprinzipien aufbaut, sondern auf Formbildung im intuitiven Schaffensprozess setzt. Denn nach Mengelbergs Auffassung ist Musik immer eine Balance bzw. ein Streitgespräch zwischen Form und Chaos. Im Anschluss an ihre Post-Hard Bop Exkurse erforschten Mengelberg und Bennink in ihren Duetten exzessiv diese Musizierpraxis. Geprägt durch die Begegnung mit Fluxuskünstlern und einem Faible für absurdes Theater, etablierten sich in ihrer Musik dadaistisch anmutende Sequenzen und ein eigenwillig skurriler Humor, der fortan ein Synonym für die frei improvisierte Musik holländischer Prägung wurde. Neben Analogien zur Musik von Jazzinnovatoren wie Thelonious Monk oder Cecil Taylor wurzelt ihr musikalisches Vokabular gleichfalls in der europäischen Tradition. Augenzwinkernd hinsichtlich des Traditionsbezuges gegenüber den Genres, forcierten die beiden Erzmusiker eine signifikant individuelle Stilistik eines sublimen Klang/Energie-Spieles. Anfang der 1970er Jahre, initiierte Mengelberg rund um das Duo mit Bennink eine Großformation die unter dem Namen ICP Tentet formierte. Besetzt mit namhaften holländischen Musikern des Pools zuzüglich einiger temporärer Gäste wie z.B. John Tchicai, Peter Brötzmann oder Alan Silva. Mit diesem eher sporadisch sich zusammenfindenden Ensemble verfolgte Mengelberg eine konträre Diktion. Innerhalb dieser Sezession wird keine explizite stilistische Einheitlichkeit angestrebt, sondern eine auf der Individualität der Proponenten basierende Mannigfaltigkeit in den Fokus gerückt. Daraus folgernd bilden sich wechselhafte Formgebungen, die fortan in assoziativen Dekonstruktionen, Überhöhungen oder Persiflagen von gerne herangezogenem, determiniertem Material wie Tango, Walzer oder Märsche ihre Freude finden. Nicht ohne eine wohlproportionierte charmante Flapsigkeit und Krudität, die die MusikerInnen walten lassen. Das Kollektiv steht nun seit vier Dekaden für neue Wege kollektiven Improvisieren unter großformatigen Besetzungsverhältnissen. Normativ sowohl für die holländische Jazz-Genese - ergo für die europäische, als auch dessen internationalem Fortgang. Der amerikanische Jazzkritiker Kevin Whitehead titulierte diesen Ansatz einmal New Dutch Swing. Über die Jahre, der Freundeskreis nennt sich inzwischen ICP Orchestra begleitet von einigen personellen Häutungen, hat sich das Konzept, mit seinem sympathischen Hang zur Imperfektion, gehörig verfeinert und konkretisiert. Nach dem Ableben Mengelbergs nahm der Querdenker Guus Janssen dessen Platz am Klavierstuhl ein. Initiator ist nunmehr Han Bennink, bewegungsdynamischer Muskel des Ensembles. Zu erwarten ist das Unerwartbare, gleichwohl exzentrische Improvisationen außerhalb der Verfassung und eben jene aktionistisch wie musikalisch schrullige Humoreske. 
It´s a crazy thing, when it got that New Dutch Swing. (Hannes Schweiger)

https://www.allaboutjazz.com/php/article.php?id=561700
 

View Event →
Brussels (BE), Les Ateliers Claus: ICP Quintet
Mar
29
9:00 PM21:00

Brussels (BE), Les Ateliers Claus: ICP Quintet

Han Bennink residency day 2 with The Instant Composers Pool Quintet

with:
Nora Mulder
Mary Oliver
Michael Moore
Ernst Glerum
Wolter Wierbos

In 1958, guitarist Jim Hall, in liner notes to a Jimmy Giuffre album, used the term “instant composition” to describe improvising. A few years later, Misha Mengelberg, knowing nothing of this, re-coined the term, and it stuck. A quiet manifesto, those two English words countered notions that improvising was either a lesser order of music-making than composing, or an art without a memory, existing only in the moment, unmindful of form. Misha's formulation posited improvisation as formal composition's equal (if not its superior, being faster).

Yes but: Misha says he was thinking of “instant coffee,” stuff any serious java drinker recognized as a sham substitute. He deflates his lofty idea even as he raises it. In the mid-1960s Mengelberg became involved with the Fluxus art movement, which he found inviting because it stood for nothing, had no ideals to defend. What bound together Fluxus's conceptualists, shock artists, early minimalists, musical comics et cetera was a need for a performance format that could accommodate them all. (Hence that symbol of '60s kookiness, the multimedia Happening.) Eventually he formed a band with that kind of flexibility: the modern ICP Orchestra. 

ICP co-founders Mengelberg and drummer Han Bennink have played together since 1961; before long they’d played on Eric Dolphy’s 1964 Last Date and in a successful Dutch quartet, until they brought in the anarchistic young reed player Willem Breuker, whose disruptive presence tore the group apart. That was OK; Han and Misha liked musical confrontations. Mengelberg had studied composition at the Hague conservatory (alongside his friend Louis Andriessen); in his ’60s game piece “Hello Windyboys,” two wind quintets variously engage in call and response, communicate in musical code, interrupt or block each other, or seduce their rivals into cooperating. They did formally what ICP’s musicians now do informally.

Bennink, Breuker and Mengelberg founded the ICP co-op in 1967. In 1974 the saxophonist left to form the Willem Breuker Kollektief, longtime flagship of Dutch improvised music. Mengelberg (and Bennink) founded the raggedy ICP Tentet (including German saxophonist Peter Brötzmann, and sometimes cellist Tristan Honsinger). That band matured into something very like the present-day ICP Orchestra in the 1980s, with the addition of younger players, some of whom have been there ever since: trombonist Wolter Wierbos, saxophonists/clarinetists Michael Moore and Ab Baars, and bassist Ernst Glerum. When they were new to the orchestra, Misha rehearsed the players in various performance strategies—such as the uses of his “viruses,” self-contained packets of notated material a player could cue into any composition to infect or disable it. The musicians learned how to deal with fellow players’ quirks of timing or intonation, how to confound their colleagues before their colleagues could confound them, how to bend or subvert the music in performance, and run little subroutines within a piece.

Another, jazzier part of their education was a series of repertory projects, devoted to Mengelberg’s pianistic and compositional heroes Herbie Nichols, Thelonious Monk and Duke Ellington. Those projects served as object lessons in the value of pretty melodies and voicings (Ellington), the construction and subversion of chords (Monk) and how to devise chord progressions that move in unusual ways (Nichols). Pieces by each of those composers still turn up on ICP set lists (along with a few by Hoagy Carmichael), and those lessons still pay off.

In time, the players came to understand that any of the possibilities Misha had raised was available for use at any time, on any piece. Members could also make up new wrinkles on the spot, confident everyone else would pick right up on it. That also proved true with the players who joined ICP later: German trumpeter (and now New Yorker) Thomas Heberer; new music violinist/violist Mary Oliver, and saxophonist/clarinetist Tobias Delius. Cellist Honsinger rejoined in the 90s as well. (All also lead their own ensembles or occasional projects.) 

So the mature ICP is a mixed ensemble: part jazz band, part chamber orchestra. On stage, the space between Misha’s piano and Han’s drums is occupied by a thorny string trio: viola, cello and doublebass. Across from them is a five-piece horn section, three reeds and two brass. As in Ellington’s band, distinctive, individual players can merge beautifully on the written material. 

Indeed, given their individuality, the blending is remarkable. Sleek-sounding Mary Oliver brings the conceptual rigor of new composed music to the strings; Tristan Honsinger is the anarchist, testing limits; Ernst Glerum with his deep woody bass tone anchors the string and rhythm sections. (And he gets a beautiful tone when he bows the strings.) Thomas Heberer has solid bebop chops, and a quarter-tone trumpet to let him get into the cracks in the 12-note scale. The blustery, slippery Wolter Wierbos can imitate any trombone sound he ever heard, without losing his own voice. Ab Baars favors extreme clarinet high notes, and a loud but nakedly vulnerable tenor saxophone sound. On clarinet or alto Michael Moore can be sweetly lyrical or sarcastically sour. Tobias Delius’s big, furry tenor tone harks back to the swing era, but his ear is decidedly modern. 

Meanwhile, drummer Bennink amplifies and gooses soloists’ rhythms, and sets optimal tempos for limber swing. He’s loud but always listening, and has excellent instincts for pulling the plug when a particular episode or gambit has run its course. And Misha colors and subtly influences the action from the keyboard. As pianist he took from Monk the idea that effective comping may be more obstinate than sympathetic—and that sometimes, silence is the best option. 

To keep things fresh, Mengelberg would write out and distribute set lists moments before the players hit the stage. Those lists typically include several compositions separated by spontaneous improvised sub-groups, allowing the players the option of improvising their way out of and into the written themes. There might also be an “instant composition”—the players taking their cues from one of their fellows, who conducts their improvising using informal pantomime gestures. 

The band’s big enough to shout but compact enough to hold the road on sharp turns. In performance, its tone and frames of reference keep shifting. The action is fluid, as in a dream: surreal music for real. An ICP set contains new and old tunes, jazz business and maybe a little funny business, full-force raveups and improvised breakdowns. 

Nowadays, all the players take turns writing those set lists—Bennink most frequently. And the players bring their own pieces, and new arrangements of older Mengelberg tunes. The music’s full of surprises, unexpected turns, limber grace and strange eruptions. Nothing else and no one else sounds quite like them, and no two gigs are ever alike.

we have a limited amount of 3-day tickets. Ask about it, by sending an EMAIL to tommy@lesateliersclaus.com

C’est avec joie que les ateliers claus accueillent le légendaire artiste et personnage hors norme hollandais : Han Bennink. Batteur et percussionniste, Han Bennink (né en 1942) est une figure majeure du free jazz et des musiques improvisées depuis les années 1960. Connu pour ses extravagances scéniques et son humour, il collabore depuis des années avec le compositeur et pianiste Misha Mengelberg et le saxophoniste Peter Brötzmann.  Dans le cadre de cette invitation, une programmation exceptionnelle a été réalisée avec Han Bennink. Trois soirées avec des collaborations différentes pour chaque concert mais où l’improvisation et l'interaction sont au centre:

Résidence / concert jour 2 avec The Instant Composers Pool (ICP)
À l’origine, ICP est un label fondé en 1967 à Amsterdam par le saxophoniste Willem Breuker, le pianiste Misha Mengelberg et Han Bennink. ICP est aussi un ensemble mixte de musiciens: une partie groupe de jazz et une partie orchestre de chambre.
Avec : Greetje Bijma (voix) Nora Mulder (piano), Mary Oliver (violon), Michael Moore (clarinette&alto) , Ernst Glerum (contrebasse) et Wolter Wierbos (trombone).

Nous avons des tickets pour les 3 concerts en nombre limité. Pour toute demande merci d'envoyer un email à tommy@lesateliersclaus.com

schedule per night :
doors open at 20:30
20:40 video installation by Paul Destine (1st floor) 
21:00 concert (ground floor)

View Event →
Utrecht (NL), Le Guess Who?: ICP Orchestra
Nov
9
7:30 PM19:30

Utrecht (NL), Le Guess Who?: ICP Orchestra

The incomparable Instant Composers Pool Orchestra are like the Jedi Knights of improvisation: a collective of musical marvels hacking the conventions of their individual instruments, setting an arena to clash, challenge and coalesce with one another. Founded by the late pianist Mischa Mengelberg and maverick skinsman Han Bennink, the ICP Orchestra is part jazz band, part chamber orchestra. When performing live, harmony can be found in chaos and set arrangements are often employed playfully to instill confusion. Above all, the Composers Pool's a one of a kind celebration of individuality within a collective.

View Event →