Back to All Events

Middelheim (BE), Jazz Middelheim: ICP Orchestra

  • Park Den Brandt Beukenlaan 12 2610 Antwerpen Belgium (map)

“Als het maar onaf is”

Knotsgek en eigenwijs. Dat is bijna de enige beschrijving die je kan geven van het even straffe als beruchte Instant Composers Pool Orchestra. Dit wel heel speciale ensemble werd eind jaren zestig al opgericht onder leiding van drie genieën uit de Nederlandse jazz: rietblazer Willem Breuker, drummer Han Bennink en pianist Misha Mengelberg. Ondanks het feit dat Bennink vandaag nog de enige leider is die overblijft, hebben deze drie heren elk hun stempel gedrukt op de geschiedenis van het orkest. Samen hebben ze het ICP Orchestra groot gemaakt. Dat begon met het uitdenken van een concept voor de groep. Ze vonden aansluiting bij de "Fluxus art" beweging die er een punt van maakte zich met geen enkel ideaal te verbinden. Met deze open geest en het voordeel van hun heel diverse achtergrond groeide het ICP Orchestra uit tot een groep die graag teruggrijpt naar de meest eigenwijze componisten uit de jazzgeschiedenis zoalsDuke Ellington, Thelonious Monk of Herbie Nichols maar even goed eigen composities uitwerkt of gewoon aan het improviseren slaat. Daarbij geeft iedere muzikant zijn eigen cachet aan het orkest. Onder meer door steevast de andere muzikanten te ondermijnen. Zo ontstaat er intrigerende en uitdagende muziek met steevast een hoek af die absoluut live moet gehoord worden! Niet te missen