Back to All Events

Den Hoorn/Texel (NL), Klif 12: JAZZ on the WAVES, Han Bennink Artist-in-Residence

  • Klif 12 12 Klif Den Hoorn Texel, NH, 1797 AL Netherlands (map)

Drummer Han Bennink (1942), is Artist In Residence tijdens Jazz on the Waves in Den Hoorn. Als het even kan probeert hij op een stoel te trommelen of op andere objecten. Zijn die niet voorhanden dan voldoet de vloer ook. Hij mag met recht ‘an elder statesman of Dutch jazz’ genoemd worden, en niet alleen vanwege zijn leeftijd. Han is een ongelooflijk veelzijdige slagwerker, die weliswaar vooral in de zogenaamde impro-scene actief is maar volgens jazz-auteur Kevin Whitehead ook de ‘chops’ heeft van een ‘very hip prebop swing-band drummer’. Zijn muzikale loopbaan is indrukwekkend: hij speelde op het Newport Jazz festival, was vorig jaar Artist in Residence tijdens het North Sea Jazz Festival, en werkte met vele legenden uit de jazz-en improvisatie-scene. Hij was een van de oprichters van de Instant Composers Pool (kort gezegd ICP), had een legendarisch duo met Misha Mengelberg, speelde wereldwijd met het Clusone Trio en imponeert zowel met solo- en duo-optredens als in grotere bezettingen in binnen- en buitenland. Hem werd al in 1967 de Wessel Ilcken Prijs (voorloper van de VPRO/Boy Edgar prijs, die 6 andere ICP leden ook ten deel gevallen is) toegekend, in 2008 de Europese Jazzprijs in Wenen en in 2013 de Duitse JazzAhead Skoda prijs. Ook is hij benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Aan IOCP werd in 2013 een Edison toegekend voor het complete oeuvre, uitgebracht in een box met 50 Cd’s.

Met het ICP orkest zal hij in het Texelse Den Hoorn zijn opwachting maken en gedurende drie dagen speelt het orkest voltallig en in kleinere bezettingen. Een Han Bennink/ICP weekend, de crème de le crème van de Nederlandse jazz en vaandeldragers van de geïmproviseerde muziek, een unicum!

+++