Worp en Wederworp: 26 Interviews with Misha Mengelberg

worp.jpg
worp.jpg

Worp en Wederworp: 26 Interviews with Misha Mengelberg

20.00

Jazzdadaïst Misha Mengelberg spreekt zich uit

Worp en wederworp is een bloemlezing van de beste interviews met componist, jazzpianist en bandleider Misha Mengelberg (1935-2017), van 1961 tot 2011, uit kranten, tijdschriften en andere, vaak weinig bekende bronnen. Samensteller is Volkskrantredacteur Erik van den Berg. Matthijs de Ridder schreef een introductie.

De een halve eeuw overspannende gesprekken werpen een nieuw licht op de artistieke filosofie van deze eigenzinnige muzikale denker - het enfant terrible tussen zijn generatiegenoten Louis Andriessen, Reinbert de Leeuw, Peter Schat en Jan van Vlijmen, met wie hij in 1969 de roemruchte anti-opera Reconstructie componeerde.

Hoewel Mengelberg bekend staat om zijn vermogen elk gefixeerd uitgangspunt te relativeren - mede aangestoken door de tegendraadse concepten van jazzpianist Thelonious Monk en de kunstbewegingen Dada en Fluxus - treedt in de 26 chronologische gerangschikte gesprekken met onder andere Reinbert de Leeuw, Louis Andriessen en Otto Ketting, juist de conceptuele continuïteit in zijn muzikale filosofie naar voren.

Worp en wederworp verschijnt ter gelegenheid van Mengelbergs 80ste verjaardag en is mede totstandgekomen dankzij een bijdrage uit het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde R.O. van Gennep Fonds.

Quantity:
Add To Cart